Wandelen in RivierPark Maasvallei

De Maas, een indrukwekkende door regen gevormde rivier, heeft zich door de eeuwen heen gemodelleerd als een veelzijdig en interessant landschap. Er ontstond een wirwar van oude geulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden. Hoge en lage waterstanden zorgden voor een grote diversiteit: grind, zand en klei vormen de basis van de typische fauna en flora.

Het RivierPark Maasvallei is onafscheidelijk van zijn rijke geschiedenis. Historische steden en opmerkelijke dorpen getuigen van een verleden dat nauw verbonden is met de Maas.

Oud-Rekem verrees aan de oever van de Maas en wist de uitstraling van een authentiek Maasdorp te behouden. Door de eeuwen heen is de Maas naar het oosten opgeschoven. Als je van Oud-Rekem naar de huidige Maasbedding loopt, reis je bijna door de tijd. In het landschap vind je nog sporen van de Maas.

De Oude Weerd is historisch verbonden met Oud-Rekem, opnieuw verbonden dankzij verschillende wandellussen. Wil je wat verder afdwalen? Dan kunnen we Hochterbampd aanbevelen, waar je heerlijk kunt kuieren door de ruige Maasnatuur. Op de gratis parking maak je eerst een keuze uit de verschillende wandellussen (tussen 2,7 en 15,4 km).

Lange afstandswandeling

Met de titel van ‘Beste wandelroute van de Benelux 2021’, is deze meerdaagse wandeltocht zeker een plek op jouw bucketlist waardig. Met een grensoverschrijdende tocht van zo’n 137 km doorkruis je 11 gemeentes, wandel je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. Uiteraard is dit meer dan een wandelroute alleen. Deze langeafstandswandeling staat symbool voor samenwerking over de grenzen heen, met als centraal punt ons unieke Limburgse landschap.

Er zijn maar liefst 15 instapplaatsen. Eén daarvan is het ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’, namelijk Oud-Rekem. Wil je jouw wandelavontuur combineren met een snufje erfgoed? Dan is Oud-Rekem de place-to-be.

Meer informatie RivierPark Maasvallei

Veerpontjes 

Om het RivierPark Maasvallei echt grensoverschrijdend te verkennen, kan je tijdens een fietstocht of een lange wandeling gebruik maken van de fiets- en voetveren. Een tripje met één van de charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kan je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden.

Er zijn vier veerpontjes in het RivierPark Maasvallei: één groot veer dat ook toegankelijk is voor autoverkeer en drie fiets- en voetveren.

Meer informatie over de veerpontjes

Wandelkaarten RivierPark Maasvallei

Bij de toeristische infopunten in de Museumkerk (Oud-Rekem), Waterburcht (Lanaken) en Visit Lanaken (Lanaken), zijn gedetailleerde wandelkaarten te koop. Check zeker op voorhand de openingsuren van deze kantoren. Of koop online jouw exemplaar.

Parking

  • P18 Parking Kanaal Oud-Rekem: Oude God 2, 3621 Lanaken
  • P19 Oud-Rekem: Colmonterveld
Naar top