UiT met Vlieg

Hallo Vliegjes

Schatten van Vlieg is terug! Ook dit jaar organiseren we opnieuw een zoektocht in de prachtige middeleeuwse Waterburcht van Lanaken, met als centrale thema: "Proef jij wat ik proef?”.

Smaakt een citroen zout of zijn spruitjes juist lekker zoet? Ga op tintelend smaakavontuur en verken ondertussen de verborgen en geheime plekjes in onze historische Waterburcht. Ontcijfer de code, open het slot van de schatkist en claim je beloning. Avontuur, verrassing en plezier gegarandeerd!

Wanneer?

  • Juli en augustus 2024 (zomervakantie België)
  • Je kan de schattenzoektocht doen tijdens de openingsuren van de Waterburcht Pietersheim

Waar?

  • Waterburcht Pietersheim: Waterstraat 52, 3620 Lanaken

Leeftijd?

  • Kleuters en lagere schoolkinderen (maar stiekem zijn alle Vliegjes, jong of oud, welkom). 

Deze activiteit is gratis en het parcours van de zoektocht is deels overdekt.  

Meer weten? Neem gerust contact via visit@lanaken.be

UiT met Vlieg - zomerrecept 2024

In het kader van het thema "proef jij wat ik proef" hebben we speciaal voor u een super delue "UiT met Vlieg - zomersalade" ontwikkeld. 

Frisse zomersalade met pittige citrusdressing en zoete crunch

Ingrediënten salade: 

  • 2 stronkjes witloof, fijngesneden 
  • 1 kleine broccoli, in kleine roosjes (geblancheerd)
  • Sap (en zeste) van 1 citroen
  • 1 waterijsje (citroensmaak)
  • 1 lolly (citroensmaak)
  • 1 donut (in kleine stukjes snijden en bakken als croutons)
  • Snuifje zout
  • 1 koffielepel olijfolie/boter om te bakken 

Ingrediënten dressing: 

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout/peper naar smaak 
  • 1/2 rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes voor minder hitte)
  • 1 theelepel kindertandpasta met zachte muntsmaak 

Bereidingswijze

De groenten: 

  • Snijd het witloof in fijne reepjes en doe in een kom.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook kort in kokend water tot ze knapperig en heldergroen zijn.
  • Spoel ze af onder koud water en voeg ze bij het witloof

De dressing:

  • Meng in een kommetje: olijfolie, honing, fijngehakte knoflook, sap (en zeste) van de
     citroen, zout/peper en (een beetje) fijngesneden rode peper.
  • Meng goed.
  • Proef de dressing en kruid bij indien nodig. 

Rest van de ingrediënten: 

  • Snij de donut in kleine blokjes en bak in een pan totdat ze knapperig zijn. Strooi over de salade.
  • Verkruimel de lolly en strooi over de salade.

Finishing touch: 

  • Dit is voor de durvers: Meng de tandpasta voorzichtig met de dressing (geeft een subtiele en frisse muntsmaak).
  • Giet de pittige dressing over de salade en hussel voorzichtig om alle ingrediënten gelijkmatig te bedekken.
  • Verkruimel het waterijsje en strooi het over de salade
Naar top