Stiltegebied Zwarteput

Een stiltegebied is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Het is een plek waar je even kan ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Het stiltegebied Zwarteput ligt in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw in de gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal. Het omvat uitgestrekte naald- en loofbossen, droge heide, waardevolle beekvalleien, landschappelijk waardevolle agrarische gebieden en ten slotte enkele kleine woonkernen. 

In Vlaanderen worden de landelijke stiltegebieden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van het gebruik. De stiltekwaliteit wordt in elk gebied beoordeeld op basis van akoestische en niet-akoestische criteria, aangeduid met één tot drie sterren. Drie sterren staan voor het hoogste kwaliteitsniveau. Het stiltegebied Zwarteput kreeg een label met twee sterren voor de rand en drie sterren voor de kern.

In het stiltegebied Zwarteput kom je verschillende stiltestenen tegen. Dit zijn zwerfkeien waar de Zutendaalse steenkapper Jos Geusens gedichten rond stilte in aanbracht.

Je kan via de bestaande wandelroutes van het Nationaal Park Hoge Kempen het stiltegebied verkennen. De wandelingen vanuit Lieteberg, met een aantal startpunten in Lanaken en Gellik, laten je kennismaken met enkele bekoorlijke natuurgebieden.

Naar top