Verken met je klas de Waterburcht Pietersheim. Deze lessen zijn toegankelijk voor de scholen die in Lanaken gelegen zijn en voor de groepen die in het vakantiehuis verblijven.
Prijzen
De prijs voor deze activiteiten bedragen € 30 per groep, per spel.
Pijslijst boerderijeducatie 2024.pdf277,5 Kb(pdf)
Reserveren
Reserveren kan via 089 712 120 of visit@lanaken.be
Vergeet zeker niet het Inschrijvingsformulier voor scholen.xlsx30,9 Kb(xlsx) in te vullen!
Beschikbaarheid
Deze spellen zijn beschikbaar vanaf september t.e.m juni.
"Pietersheim in het klein"
Leeftijd: 5-jarige kleuters en 1ste leerjaar
Jan van Pietersheim komt tot leven in de vorm van een expressieve handpop die klasgroepen van de 3de kleuterklas tot het 2e leerjaar inwijdt in de geschiedenis van Waterburcht Pietersheim. Wederom gaat Jan op zoek naar erfgenamen die dit stukje erfgoed leren kennen en zullen beschermen wanneer hij dat niet meer kan. Voordat de kinderen zich erfgenaam mogen noemen, worden zij getraind in het gekke beroep van Jan van Pietersheim: ‘toneelbouwverzamelridder’. Door leuke doe-opdrachten die bij dit beroep horen, maken ze kennis met de vroegere burchtbewoners, hun woonplaats, hun bezigheden en de verdediging van de waterburcht. Op het einde van hun training hebben de kinderen letterlijk en figuurlijk een beeld van de vroegere Waterburcht Pietersheim en worden ze uitgeroepen tot Heren en Dames van Pietersheim.
"Pieters(ge)heim"
Leeftijd: 3de en 4de leerjaar
Ridder Jan van Pietersheim heeft na veel opgravingen een schatkist gevonden. Maar jammer genoeg heeft hij geen code om het cijferslot te kunnen openen. Leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kunnen hem helpen door mee op pad te gaan tijdens een grote speurtocht. Aan de hand van foto’s en opdrachten kunnen de leerlingen het juiste codewoord ontdekken. Met dit codewoord kan een geheimzinnig raadsel opgelost worden. Via de oplossing van dit raadsel kan uiteindelijk de juiste cijfercombinatie gevonden worden! Wie ontdekt Pieters(ge)heim? Ridder Jan van Pietersheim heeft na veel opgravingen een schatkist gevonden. Maar jammer genoeg heeft hij geen code om het cijferslot te kunnen openen. Leerlingen van het 3 en 4 leerjaar kunnen hem helpen door mee op pad te gaan tijdens een grote speurtocht. Aan de hand van foto’s en opdrachten kunnen de leerlingen het juiste codewoord ontdekken. Met dit codewoord kan een geheimzinnig raadsel opgelost worden. Via de oplossing van dit raadsel kan uiteindelijk de juiste cijfercombinatie gevonden worden.
Wie ontdekt het Pieters(ge)heim?
"De beruchte burcht"
Leeftijd: 3de graad lager onderwijs en 1ste graad middelbaar onderwijs
‘Beruchte Burcht’ laat klasgroepen van het 5de leerjaar tot het 2e middelbaar kennis maken met de verschillende bouwfasen en bijhorende historische gebeurtenissen en feiten van Waterburcht Pietersheim. In team krijgen zij een tijd- en bouwperiode toebedeeld met de opdracht om op een bijhorend bouwplan de waterburcht weer op te bouwen. Hiervoor proberen ze bouwblokken te verdienen door de waterburcht te doorspeuren naar de oplossing op verschillende vragen over de geschiedenis van Pietersheim. In tussenronden bekijken we welk team hierin het meest succesvol is en welke delen van de burcht gelinkt zijn aan bepaalde burchtbewoners en de geschiedenis van Pietersheim. Ook de verschillen tussen de bouwplannen worden onder de loep genomen.
"Speuren in Oud-Rekem, het Mooiste dorp van Vlaanderen, in Lanaken"
Leeftijd: 5de en 6de leerjaar lager onderwijs
Aan de hand van oude, geheimzinnige postkaarten worden de kinderen uitgenodigd om op zoek te gaan naar de eerste graaf die in het kasteel van Reckheim woonde. Eenmaal het sleutelwoord gevonden, volgt al snel een volgend probleem! Welke sleutel past op de poort om het grote kasteel te betreden? Wie vindt het graf van de graaf? En de legende zegt dat er nog een schat verborgen ligt! Altijd onder begeleiding van een gids