Het landschap in de grensregio Maastricht-Lanaken-Riemst verbergt sporen van een rijk historisch verleden en heeft een speciale geologie, flora en fauna. Om deze aspecten in de kijker te zetten, werkte het Grensschap 14 landmarks uit verspreid over de grensregio. Het basisconcept bestaat uit een kei, een informatiedrager in de vorm van een kubus en op sommige plaatsen een steeliep. Eén van deze Landmarks in de Kesseltse Kip in Lanaken.
De granieten kei is het tijdloze aspect die het betreffende verhaal een plaats en gewicht geeft. Uit deze keien werden zitruimtes gehouwen. De ‘grensschappaal’ met roterende kubus draagt de informatie en is gebaseerd op de gietijzeren grenspalen die de grens tussen Nederland en België markeren.
Op de Kesseltse Kip werd een kleine terp aangelegd die als oriëntatieheuvel ingericht is. Op de top heb je een wijds uitzicht op het Haspengouws landschap, maar ook op het Kempens Plateau.
Instapplaats
De drie wandelingen starten elk aan het ontmoetingscentrum De Helle (A. Nelissenlaan 12, 3620 Lanaken). Bij de start tref je een groot wandelbord met de drie landschapswandelingen (3,7 km, 5,5 km en 6,8 km) op geprojecteerd.
Wandellus:
- De Lanaken Kesseltse Kip -tocht: blauwe of rode wandellus door Kesselt (5,5 km of 6,8 km)
- Deze wandeling van zo’n 9 km neemt je langs deze Landmarks en de prachtige natuur van Kesselt en Veldwezelt.
Signalisatie
Alle drie de wandellussen zijn bewegwijzerd. Deze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de houten palen met een rode driehoek, de blauwe diamant of de groene rechthoek.