Knapkoek uit het Maasland

De betekenis van knapkoek uit het Maasland

Een "zoete koek die knapt", knapkoek dus, kent een eeuwenoude traditie doorheen de Vlaamse en Nederlandse Maassteden. Het is één van de oudste lekkernijen van Vlaanderen. Alleen kunnen de vorm en knapkoek-recepten variëren per regio. 

Zo wordt de Belgische knapkoek altijd als een ronde koek afgebakken. De ingrediënten staan dicht bij het Limburgse vlaaideeg, waardoor je een rijkere en smaakvollere beschuit krijgt, wat het op zijn beurt dan ook weer onderscheidt van andere beschuiten. 

De basis van de Limburgse knapkoek is een smeuïg deeg, samengesteld uit bloem, suiker, boter en specifieke kruiden. Het deeg wordt op zijn beurt uitgerold en gebakken tot een overheerlijke goudbruine koek, met een stevige textuur aan de buitenkant. Daarom heeft het zijn naam ook niet gestolen, want het geeft een aangename crunch bij elke hap. 

De Limburgse knapkoek wordt vaak geserveerd bij koffie of thee, maar kan ook dienen als tussendoortje. 

Waar te verkrijgen? 

De Limburgse bloedworst is te verkrijgen bij Limburgse Specialiteiten en Delicatessen cvba.

Meer informatie 

Meer informatie over de Limburgse stroop? Of ben je op zoek naar overheerlijke gerechten? 

Klik hier

Naar top