Een dag in artistiek Lanaken

Lanaken staat vooral bekend voor haar fiets- en wandelinfrastructuur. Maar wat weinig bezoekers weten is dat Lanaken enkele verborgen culturele parels herbergt. Wil jij gedurende één dag Lanaken van een andere kant ontdekken? Dan hebben wij voor jou de ideale dagplanning samengesteld.

Reizen terug in de tijd

10.00u: Begin jouw dag met het opsnuiven van al het prachtige erfgoed dat Lanaken in haar portfolio draagt. Zowel de Waterburcht, de Neanderthalersite alsook het "Mooiste dorp van Vlaanderen" (Oud-Rekem), weten je te betoveren met al haar pracht en praal.

  • Waterburcht Pietersheim: via de zwevende loopbrug betreed je de Middeleeuwse Waterburcht. Je wordt vrijwel meteen gekatapulteerd terug in de tijd van de ridders en jonkvouwen.  De site is tevens toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. 
  • Neanderthalersite: deze unieke archeologische site leert je alles over diens vroegere bewoners, namelijk de Neanderthalers. Aan de hand van geologische wanden langs de wandelpaden kom je meer te weten over de ijstijden en de evolutie van het klimaat. Een gids geeft je gedurende een wandeling meer uitleg. Echter moet je ook een beetje beroep doen op jouw verbeeldingskracht. Dit in combinatie met de begeleiding van de gids zorgt voor een geslaagd bezoek! Deze site is iets minder makkelijk toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Tot slot is de site enkel te bezoeken in groepsbezoeken en is deze niet vrij toegankelijk voor publiek.
  • Oud-Rekem: In 2008 bekroonde 'Toerisme Vlaanderen' Oud-Rekem tot 'Het Mooiste Dorp van Vlaanderen'. Wanneer je er even rondwandelt begrijp je meteen waarom. Het Kasteel d'Aspremont-Lynden, de Museumkerk, de Museumapotheek, distillerie Senden en de vele historische gebouwen zijn de aandacht meer dan waard. Een meerwaarde gedurende jouw bezoek aan dit pittoreske dorp is een gegidste rondleiding door één van onze gidsen. Wil je zelf op ontdekking gaan? Geen probleem! Check dan zeker op voorhand goed de openingsuren, want niet alle gebouwen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers.

Let's take a break 

12.00u: Na inspanning komt ontspanning. Krachten op doen voor het tweede deel van jouw dag kan bij brasserie & restaurant Piccadilly, gelegen in het centrum van Lanaken. Dankzij de uitgebreide menukaart is er voor ieder wat wils. 

Meer informatie:
Stationsstraat 32, 3620 Lanaken
T: 089 217 650

Okay, I like it Piccasso

14.00u: Ben jij artistiek, cultureel, creatief of gewoonweg gezond nieuwsgierig aangelegd? Ook dan hebben we enkele must-do adressen die jouw namiddag een absolute boost geven. 

  • GLO'ART: de perfecte combinatie tussen prachtige natuur en alomvattende kunst? Dat vind je bij GLO'ART. Door de prachtige locatie waan je je in één of ander subtropisch paradijs terwijl je omring wordt door allerlei soorten kunst zoals schilderij, beeldhouwwerken, fotografie, ...Wist je trouwens dat de kunstwerken in GLO'ART gemaakt zijn door jonge kunstenaars van over de hele wereld, tijdens hun residentie in België? Het exacte verhaal hierachter laten we je zelf ontdekken tijdens jouw bezoek. 
  • The Tree of Life (Mark Dion): Breng tijdens jouw verblijf in Lanaken een bezoek aan "The Tree of Life". Het allereerste kunstwerk van het kunstinitiatief "Kunst aan de Maas". Dit project is in samenwerking met Regionaal Landschap Kempen en Maasland en z33. Met het startschot van dit project schenkt Mark Dion nieuw leven aan deze toch wel symbolische plek. Je reist terug in de tijd, ontdekt meer over het heden en proeft meer over de toekomst van de Maasvallei. 

Dinner-time

18.00u: de dag afsluiten doe je met een culinair hoogstandje bij het Poortgebouw.  Je wordt er hartelijk ontvangen en proeft van de enige echte Limburgse gastronomie.

Meer informatie:
Groenplaats 1, 3621 Lanaken 
T: 089 463 656

Royaal overnachten 

Kan je niet genoeg krijgen van ons prachtige Lanaken en wil je een overnachting toevoegen aan jouw verblijf? Dan is La Butte aux Bois de geschikte plaats.La Butte aux Bois in Lanaken biedt het hoogste niveau van gastvrijheid aan haar gasten. Het historisch landgoed beschikt over een bekroonde gastronomische hotspot en een eco-chique Spa Retreat.

Meer informatie:
Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken 
T: 089 739 770

Naar top