De Neanderthaler geschiedenis

De Neanderthalers in de Maasvallei zijn de oudste sporen van menselijke bewoning. Duizenden jaren lang waren wij, de moderne mens of homo sapiens, niet de enige mensensoort op aarde. We deelden de wereld met de neanderthaler. In het Limburgse Veldwezelt, aan de oever van het Hezerwater, bouwden neanderthalers tijdelijke verblijfplaatsen. Die behoren tot de oudste teruggevonden menselijke nederzettingen in de regio die nu Vlaanderen heet.

Uiteraard valt er zoveel te ontdekken over deze site. Dit kan via gegidste rondleidingen of via onderstaande informatiekanalen. 

Canon van Vlaanderen

Via de website van Canon van Vlaanderen krijg je een heuse geschiedenisles over de Neanderthalers in de Maasvallei. Ze schetsen een beter beeld over de Neanderthaler als mensensoort en archeologische vondsten die er op de site zijn aangetroffen.  Als focuspunten geven ze nog verdere toelichting over het landschap en klimaatverandering in de prehistorie alsook de vroege technologie.  

Bezoek Canon van Vlaanderen

VRT archief

Ook bezit de website van Canon van Vlaanderen een breed archief omtrent dit onderwerp. Zoals de filmfragmenten die hieronder zijn weergegeven, literatuur en interessante linken. Deze vind je onderaan de webpagina van bij het rubriekje VRT archief. 

1. Het Verhaal van Vlaanderen - De Preshistorie (eerste mensen)

2. Het Verhaal van Vlaanderen - De Preshistorie (Ijstijd)

3. Overleven - De Nieuwe Neanderthaler (jacht) 

4. Het Verhaal van Vlaanderen - De Preshistorie (mens ontmoet Neanderthaler)

5. Journaal (Nobelprijs)

6. Overleven - De Nieuwe Neanderthaler (wapens)

Naar top